Вчені виявили в мозку клітини, які сприяють переїданню

25 квiтня 11:04

Клітини продукують білок, який викликає задоволення від надлишку висококалорійної їжі.

 

Вчені з Університету Північної Кароліни в Чаппел-Хілл провели експерименти на мишах і заявили про те, що інгібування одного білка може врятувати від переїдання. Як повідомляє Naked science, цей білок викликає задоволення при надлишку висококалорійної їжі.

Дослідники вивели мишей, в мозку яких спрацьовувала флуоресцентна молекула після прийому їжі. Вчені стежили за тим, як ця молекула поширюється по нервових шляхах при прийомі звичайної і висококалорійної їжі. Виявилося, що зв'язок нейронів у цих двох випадках відрізнявся. Запускається цикл, який у центральній частині мигдалеподібного тіла зачіпає область обробки емоцій. Препроноцицептин-експресучі клітини продукують білок під назвою ноцицептин, який є опіоїд-пов'язаним пептидом, але не діє на класичні опіоїдні рецептори.

Дослідники провели гальмування цих клітин і поспостерігали за зміною поведінки гризунів. Вони перестали переїдати і у них знизилася маса тіла. Такий метод впливу в майбутньому можуть використовувати для зниження надмірної ваги у людей.

Раніше група вчених з Великої Британії та Китаю вперше змогла показати нейронну основу зв'язку між депресією і безсонням,виявивши ділянки мозку, які пов'язані з поганим сном, і з депресією. Серед цих ділянок області, пов'язані з прийняттям рішень, роботою пам'яті і свідомості.