Вчені виявили тварину без мозку, яка може спати

22 вересня 19:25

Медуза Cassiopea є першою відомою твариною без мозку, яка здатна занурюватися в сон.

 

Вчені виявили вид медуз під назвою Cassiopea, які можуть занурюватися в сон без наявності мозку.

Як повідомляє видання The Washington Post, раніше вчені не припускали, що медуза дійсно здатна спати. Занурення в сон вимагає важких мозкових процесів, а у цих істот немає мозку як такого.

Згідно з останніми дослідженнями, медуза Cassiopea є першою відомою твариною, яка здатна спати, не маючи при цьому мозку. Виявляється, що сон глибоко закорінений у біології та поведіці тварин, і цей процес виник ще на ранній стадії зародження життя і з тих пір став повсякденністю.

Вчені з'ясували, що Cassiopea не має мізків, в її організмі є всього лише дифузна "мережа" нервових клітин. Ці медузи навряд чи ведуть себе як звичайні тварини. Їжу вони всмоктують через пори у своїх щупальцях, а енергію отримують через симбіотичний зв'язок з крихітними фотосинтезуючими організмами, які живуть всередині їх клітин. Тим не менше, ці медузи вміють занурюватися в сон.

Наголошується, що навіть незважаючи на те, що сон для тварин може бути небезпечним (наприклад, вони стають вразливими для нападу інших істот або можуть пропустити потенційну жертву і залишитися без їжі), він все одно є важливим.

Вчені пояснюють, що якби сон був не потрібен, то тварини б еволюціонували, навчившись обходитися без нього. Однак дослідження підтверджують, що живі істоти, позбавлені сну на тривалий час, врешті-решт вмирають.

Раніше вчені заявили про те, що семирукі восьминоги навчилися полювати, використовуючи при цьому органи, що жалять, мертвих медуз. Як зазначають дослідники, така поведінка цілком можлива, оскільки головоногі відрізняються досить високим інтелектом. Крім того, тремоктопуси, несприйнятливі до токсину надзвичайно отруйного португальського кораблика, і тому нерідко використовують їх в якості зброї.