Вчені виявили препарат, який може зупинити втрату пам'яті при хворобі Альцгеймера

08 сiчня 15:13

Препарат розроблявся для лікування бічного аміотрофічного склерозу.

 

У США стартувало нове клінічне дослідження, яке проводить набір добровольців, які страждають від хвороби Альцгеймера, щоб з'ясувати, чи може новий препарат зупинити втрату пам'яті при цьому захворюванні. Як повідомляє Naked science, у разі успіху дослідження, воно може привести до нового напрямку в лікуванні деменції.

Дослідження розраховане на 48 тижнів, протягом яких добровольці будуть приймати або плацебо, або препарат трорилузол (troriluzole), який, за даними WGME, уповільнює швидкість відмирання клітин мозку.

Рилузол – активна речовина трорилузола та інших подібних препаратів – це нейропротектор, що змінює хімічні шляхи до мозку для запобігання накопичення глутамату – медіатора, який бере участь у клітинній дисфункції, пов'язаної з нейродегенеративними захворюваннями. З 1995 року воно використовувалося для лікування бічного аміотрофічного склерозу (БАК). Однак нова версія препарату, розроблена Biohaven Pharmaceuticals, отримала схвалення FDA в якості нового механізму для лікування БАК.

На думку дослідників, препарат може допомогти людям, які страждають від хвороби Альцгеймера, так само, як допомагає в лікуванні БАК, оскільки в механізмах клітинної загибелі при обох захворюваннях є схожість.

Раніше вченим вдалося виявити випадки зараження хворобою Альгеймера. Хвороба була занесена в організм разом з гормонами росту людини. Таким чином розслідування встановило, що медичні процедури можуть бути джерелом зараження смертельною хворобою, яка до цього вважалася незаразною.