Вчені виявили пластикові відходи на дні Маріанської западини

11 травня 13:41

Небезпечні відходи знайдені на глибині понад 10 тисяч метрів.

 

Японські вчені проаналізували дані дослідження концентрації пластикового сміття, яке проводилося протягом 30 років, і встановили, що небезпечні відходи дісталися навіть на Маріанської западини. Фрагменти пластикового пакета були виявлені на глибині 10989 метрів. Як повідомляє Naked science, близько 90% забруднюючих частинок, які присутні у воді, з'явилися через одноразові предмети.

Вчені збирали дані фото - і відеозйомки найглибших ділянок океанського дна з 1983 року. За цей час пройшли більше п'яти тисяч занурень на глибину, під час яких виявили 3 425 пластикових об'єктів.

Третини знайдених за цей час відходів виявилася макропластиком – фрагментами пластикових предметів більше п'яти міліметрів. У середньому 89% відходів були одноразовими, на глибині більше шести тисяч метрів цей показник доходив до 92%. Вчені відзначають, що спостереження стосувалися тільки поверхні океанського дна і не враховували забруднення великих придонних шарів води - у них, ймовірно, теж виявиться чимало забруднювачів.

Раніше вчені з фонду Ocean Cleanup Foundation провели нову оцінку Великої тихоокеанської сміттєвої плями і заявили про те, що її розміри в три рази перевищує територію Франції.