Вчені виявили під вулканами "холодильники" для магми

07 листопада 17:49

Лава може протягом тисячоліть перебувати в холодному кристалізованому стані.

 

Вчені заявили про те, що магма під вулканами може протягом кількох тисяч років перебувати у відносно холодному кристалізованому стані. Потім магму розігріває сильний приплив тепла і відбувається виверження. Висновки дослідників опубліковані в журналі Proceedings of the National Academy of Sciences.

Вчені дослідили кристали магматичних порід, знайдені в районі кальдери Лонг-Веллі, одного з так званих супервулканів Землі. На основі результатів аналізу вчені змоделювали сценарій виверження супервулкана.

Кальдера Лонг-Веллі розташована на сході Каліфорнії в районі Мамонтових гір. Кальдера сформувалася в результаті потужного виверження 765 тисяч років тому - стінки кратера обрушилися вниз, утворивши улоговину. Передбачається, що супервулкан тоді викинув в повітря близько 650 км3 лави і попелу.

Матеріалом для дослідження стали 49 кристалів магматичної породи, зібрані біля скельного утворення Bishop Tuff. Вчені провели аналіз зразків калій-аргоновим методом. По співвідношенню концентрацій калію та аргону в породі дослідники встановили, що кристали сформувалися в різний час - різниця між зразками склала до 16 тисяч років. Значить, довгий час їхня температура залишалася порівняно невисокою, близько 400 °C (під час виверження магма розігрівається до 1200 °C). За словами вчених, аргон не зміг би накопичитися в зразках, якби магма залишалася гарячою довгий час. У цьому випадку концентрація аргону у всіх кристалах була б однакова.

Дослідники висловили кілька гіпотез про те, що може швидко розігріти магму хоча б до 700-800 °C. Можливо, це відбувається, коли в результаті деяких сейсмічних процесів на поверхні Землі швидко піднімається шар гарячої породи. Він підштовхує магму до поверхні, одночасно нагріваючи її. Подальші дослідження покажуть, чи правдива ця гіпотеза.

Раніше вчені попередили про пробудження руйнівного вулкана Пектусан через ядерні випробування КНДР. Він розташований на кордоні Північної Кореї (провінція Янгандо) і Китаю (провінція Цзилінь). Від полігону Пангірі, де КНДР випробовує ядерну зброю, вулкан Пектусан відокремлює лише 115 км.