Вчені виявили першу всеїдну акулу

05 вересня 16:47

Малоголові молот-риби виявилися здатні засвоювати рослинну їжу.

 

Вчені з Каліфорнійського університету в Ірвайні заявили про те, що невеликі молот-риби, поширені у американського узбережжя Атлантики і Тихого океану, здатні засвоювати рослинну їжу. Як повідомляє Naked science, відкриття дослідників стало справжньою сенсацією.

Наголошується, що молот-риби досягають довжини трохи більше метра, а їхня маса може досягати 10 кілограм. В основному вони харчуються молюсками і рибою. Разом з тим, ще у 2007 році вчені помітили у них звичку жувати придонні водорості. А в деяких випадках вміст шлунків акул складався з рослинної їжі більш ніж на 60%. З тих пір дослідники вважали, що риби споживають рослинну їжу, але не отримують з неї поживних речовин.

У ході нового дослідження вчені вирішили перевірити ці висновки за допомогою експериментів. Спочатку вчені виростили достатню кількість морських водоростей, які підгодовували содою, що містить слаборадіоактивний вуглець-13. Ці рослини складали до 90% їжі, на якій протягом трьох тижнів тримали п'ять спійманих у Флоридській затоці акул. Лише 10% дієти риб припадало на молюсків. Автори аналізували склад їхніх виділень, а потім приспали акул і дослідили їхній шлунково-кишковий тракт.

Ця робота показала, що молот-риби дійсно здатні засвоювати поживні речовини з рослинної їжі і володіють необхідними для цього клітинними і біохімічними механізмами. Вуглець-13 виявився в їх крові та тканинах печінки, показавши, що вони успішно перетравлюють рослинні волокна. За оцінкою вчених, рибам вдавалося витягати до половини речовин, що містилися у водоростях. Біохімічний аналіз показав, що у них є й ферменти, необхідні для того, щоб бути по-справжньому всеїдними акулами.

Раніше вчені встановили, що бегемоти є м'ясоїдними тваринами. До таких висновків вчених підштовхнула незвичайна епідемія ящуру серед бегемотів. Бегемоти іноді поїдають тіла антилоп, загиблих від ящура, і вбивають ослаблених травоїдних тварин. На думку вчених, ящур проникає в організм бегемотів разом з м'ясом з'їдених ними тварин.