Вчені виявили новий вид орангутангів

03 листопада 11:37

Вид вже знаходиться загрозою зникнення.

 

Міжнародна група зоологів виявила на острові Суматра новий вид орангутангів, який вже знаходиться під загрозою зникнення. Про свою знахідку дослідники повідомили в журналі Current Biology.

До цього часу вчені вважали, що на Землі існує два види орангутангів – борнейський (Pongo pygmaeus) і суматрський (Pongo abelii), причому до 1996 року, коли генетики розшифрували частину ДНК цих мавп, вони вважалися лише підвидами. Як показують спостереження за колоніями цих мавп, орангутанги з Борнео володіють трохи меншими розмірами і ведуть трохи більше "самотній" спосіб життя, ніж їхні родичі з Суматри.

Чотири роки тому жителі північної частини острова Суматра принесли в табір вчених останки одного з орангутангів, які проживають на території провінції Тапанули, де недавно була знайдена колонія, як тоді здавалося зоологам, Pongo abelii.

Коли вчені побачили його череп, вони помітили, що він помітно відрізняється за своєю формою, розмірами і структурою від того, як улаштована аналогічна частина скелета інших орангутангів з Суматри. Це наштовхнуло їх на думку, що цей примат і ізольована колонія мавп, в якій він жив, могли бути представниками окремого виду орангутангів.

Для перевірки цієї ідеї вчені витягли ДНК з кісток самця, убитого в ході однієї із сутичок з місцевими жителями, і порівняли його мітохондріальну ДНК – невелику частину генома, що передається від матері до її дітям – з аналогічною частиною генетичного коду 37 інших орангутангів.

Це порівняння показало, що орангутанги з Тапанули є окремим видом приматів, які виникли приблизно три мільйони років тому. Їхніми найближчими родичами є орангутанги не з Суматри, а з острова Борнео, що стали окремим видом набагато пізніше, приблизно 700 тисяч років тому. На користь цього говорять відмінності в поведінці і у вигляді цих приматів - їхнє обличчя і деякі інші частини тіла влаштовані зовсім не так, як у Pongo pygmaeus або Pongo abelii.

Раніше повідомлялося про те, що вчені виявили новий вид гігантських черепах, які проживають на Галапагоських островах. З урахуванням нововідкритого виду, на даний момент на Галапагоських островах мешкають 11 видів гігантських черепах. Раніше їх було 15, проте 4 види вимерли. Такі черепахи, в основному, живуть на сході острова Санта-Крус.