Вчені виявили найдальший об'єкт Сонячної системи

11 листопада 12:47

Діаметр карликової планети складає від 500 до 1000 кілометрів.

 

Астрономи знайшли найбільш далекий об'єкт Сонячної системи – карликова планета розташовується в три рази далі від Сонця, ніж Плутон. Вона рухається по незвичайній орбіті, що може свідчити про вплив невідомих планет або сусідніх зірок.

Карликова планета V774104 була виявлена в жовтні цього року. Для точного визначення її орбіти вченим знадобиться як мінімум рік. Зараз V774104 знаходиться на відстані 15,4 мільярда кілометрів (або 103 астрономічні одиниці) від Сонця. Відкриття було зроблено Скоттом Шепардом за допомогою японського телескопа Субару. До цього титул найдальшого об'єкта Сонячної системи носила карликова планета Еріда, розташована на відстані 97 астрономічних одиниць від Сонця.

Після визначення орбіти V774104 буде віднесена до одного з двох типів планет. Якщо по своїй орбіті вона наблизиться до Сонця, вона буде віднесена до розряду "крижаних світів", орбіти яких пояснюються гравітаційною взаємодією з Нептуном.

У разі віддалення від Сонця V774104 стане одним з винятків, які не наближаються до Сонця на відстань ближче 50 астрономічних одиниць, а іноді віддаляються на 1000 астрономічних одиниць. До таких винятків належать Седна і 2012 VP113. Шеппард називає їх "внутрішніми об'єктами хмари Оорта", щоб відрізняти від небесних тіл поясу Койпера (розташовані в районі 30-50 астрономічних одиниць).

Найцікавіше в цих об'єктах те, що їхні витягнуті орбіти неможливо пояснити відомою на сьогоднішній день будовою Сонячної системи. Їх могла спотворити невидима гігантська планета, що ховається десь на далеких кордонах системи (або зовсім вилетіла у відкритий космос, розштовхавши по шляху об'єкти хмари Оорта). Інші науковці допускають, що орбіти були розтягнуті силою гравітації в найдавнішу епоху Сонячної системи, коли прото-Сонце було оточене іншими "зоряними яслами".

Раніше повідомлялося про те, що вчені помітили погоду на планеті, яка втратила свою материнську зірку. На думку вчених, на планеті є хмари розплавлених силікатів і металу.