Вчені виявили морську черепаху, що світиться в темряві

29 вересня 18:00

Черепаха стала першою в світі біофлюоресцентною рептилією.

 

В Тихому океані біля Соломонових островів учені виявили першу в світі рептилію, що світиться в темряві . Нею стала морська черепаха бісса, що знаходиться на межі вимирання. Повідомлення про відкриття було опубліковано виданням National Geographic .

Даний вид черепах був відомий науці і раніше, проте вчені не знали про його здатності світитися в темряві червоним і зеленим кольором. Тварина володіє біофлюоресценцією, тобто здатністю організму поглинати світло і відображати його на іншій довжині хвилі. Біофлюоресценція відрізняється від биолюмінісценції - вміння світитися за допомогою хімічних реакцій на поверхні шкіри (або особливих бактерій). Біофлюоресцентними є деякі кісткові риби, акули, скати і ротоногі.

Біолог Девід Грубер займався зйомкою біофлюоресцентних акул і коралових рифів. Під час одного з запливів він виявив черепаху, яку порівняв з "інопланетним космічним кораблем, покритим масою зелених і червоних вогнів".

Навіщо черепахам біофлюоресценція вченим поки не ясно.

Раніше повідомлялося про те, що в Китаї виявили найменших равликів у світі. Їх довжина становить приблизно 0,5 міліметра.