Вчені виявили "цеглинки життя" у метеоритах, що впали на Землю

13 сiчня 17:50

У метеоритах виявлені вода і складні хімічні сполуки.

 

Вчені виявили у двох метеоритах, які оберталися в поясі астероїдів, а потім впали на Землю, воду і складні хімічні сполуки. Як відзначає Phys.org, метеорити стали першими, на яких були виявлені "цеглинки життя".

Дослідники вивчили хімічний склад кристалів кам'яної солі всередині метеоритів, які впали на Землю у 1998 році. За допомогою рентгенівських знімків вчені встановили, що всередині кристалів знаходяться включення насиченого сіллю водного розчину й органічні молекули. В тому числі амінокислоти, їхні попередники, вуглеводні та інші сполуки, які грають на Землі важливі біологічні ролі.

На думку дослідників, хімічні сполуки сформувалися в метеоритах приблизно 4,5 мільярда років тому. "Якщо життя існувало десь на ранніх етапах розвитку Сонячної системи, то подібні метеорити підвищили можливість її збереження в своїх кристалах", - заявили вчені.

Дослідники припускають, що місцем зародження подібних кристалів стала карликова планета Церера.

На думку вчених, їхнє відкриття свідчить про те, що життя існувало в ранній Сонячній системі, а також могло подорожувати від одного небесного тіла до іншого.

Раніше міжнародна група геологів з'ясувала, що тверде металеве ядро всередині Землі утворилося 1-1,5 млрд років тому. Також учені змогли визначити швидкість росту земного ядра: за рік його радіус збільшується приблизно на 1 мм.