Вчені використали стовбурові клітини жаби для створення живих роботів

15 сiчня 17:53

Дослідники стверджують, що вони створили абсолютно нові форми життя.

 

Американські вчені створили перші в світі живі машини, вклавши стовбурові клітини африканських жаб в крихітних роботів, здатних рухатися в потоці. Як повідомляє The Guardian, у одного з найбільш успішних створінь навіть з'явилися дві ноги, які рухаються під умовним тулубом.

У ще однієї істоти по центру тулуба з'явилася дірка, яку дослідники використовують для того, щоб доставляти крихітні вантажі. Дослідники стверджують, що їм вдалося створити абсолютно нові форми життя, які раніше не зустрічалися. Вчені називають їх "живими програмованими організмами".

Незважаючи на те, що зазвичай для виготовлення роботів використовують метал і пластик, вчені стверджують, що краще віддати перевагу живим тканинам. Якщо робот отримає пошкодження, він зможе зцілити сам себе, а коли він вийде з ладу – просто розкладеться, як живі організми після смерті.

У майбутньому таких роботів можна буде використовувати для очищення океану від пластику, виявлення і поглинання токсичних матеріалів, а також доставки лікарських засобів в організм людини.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал з новинами технологій та культури.

Раніше розробники компанії навчили двоногого робота Atlas паркуру. Робот навчився перестрибувати через колоду і підійматися на високі сходи. У компанії стверджують, що Atlas застрибує на сходи висотою 40 сантиметрів без втрати темпу.