Вчені створили "живий комп'ютер" з рослин

21 листопада 08:03

Шведські дослідники поєднали електронні технології та рослини.

 

Фізики і біологи зі Швеції змогли інтегрувати елементи електронних схем і аналогових сигнальних ланцюгів всередину рослин і перетворити їх у повноцінні обчислювальні пристрої.

"Тепер ми можемо почати говорити про рослин-кіборгів – тепер ми можемо розміщувати різні датчики та пристрої всередині рослин і використовувати енергію, яка виробляється за допомогою хлорофілу, для вирощування нових зелених антен або інших матеріалів. Все буде відбуватися саме по собі, і ми будемо використовувати "просунуті" внутрішні компоненти рослин для наших власних потреб", - сказав Магнус Берггрен (Magnus Berggren) з університету Лінчепінга (Швеція).

Головним аспектом у створенні "зелених комп'ютерів" стало відкриття полімеру PEDOT-S, яким вчені навчилися просочувати судини в деревині так, що вони одночасно продовжували транспортувати нутрієнти і воду по рослині, а також починали проводити струм.

Використовуючи дані "проводу" в рослинах, дослідники створили своєрідні живі транзистори, і зібрали з них найпростіші логічні пристрої. Листя рослини за допомогою іншої версії полімеру PEDOT вчені перетворили на біологічні "пікселі" завдяки здатності даного речовини змінювати колір при різному напрузі струму.

На даний момент всі ці компоненти працюють окремо один від одного, але незабаром дослідники мають намір об'єднати їх, створивши перший повноцінний рослинний комп'ютер, який зможе вирішувати найпростіші завдання, використовуючи енергію і структуру самих рослин.

Читайте також: Google і NASA отримають новий квантовий комп'ютер

Раніше повідомлялося про те, що штучний інтелект зрівнявся в тесті IQ з чотирирічними дітьми. Автори використовували тест WPPSI третього видання, який застосовується для дітей віком від 2,5 до 7 років.