Вчені створили штучні соняшники

06 листопада 14:36

"Розумний" матеріал може стежити за рухом сонця і давати більше енергії, ніж статичні панелі.

 

Вчені з Каліфорнійського університету в Лос-Анджелесі створили штучний матеріал, який має властивості фототропізму (поведінка рослин, які слідують за сонцем). Як повідомляє "Популярная механика", такі сонячні панелі можуть давати на 30% більше енергії, ніж статичні.

Конструкція нового матеріалу складається з елементів менше одного міліметра, які розширюються і стискаються при нагріванні. Це дозволяє матеріалу вигинатися в бік джерела світла. Технологія може бути корисна в створенні сонячних батарей, які, як і соняшники, будуть слідувати за сонцем.

Крім того, автори нової розробки заявили про те, що можуть запропонувати новий варіант збору сонячної енергії. При цьому буде використовуватися не світло зірки, а її жар, що нагріває теплоносій, який буде приводити в рух парогенератор. Цей спосіб може виявитися на 400% ефективнішим, ніж отримання енергії за допомогою фотоелементів.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал з новинами технологій та культури.

Раніше японські компанії Toyota, Sharp і організація NEDO за підтримки уряду країни тестують електромобіль, на який встановлені сонячні панелі, розроблені для постачання енергією супутників на орбіті.