Вчені створили робота, який поїдає живі організми

31 жовтня 12:09

"Їжа" потрапляє в штучний шлунок робота, в якому переробляється бактеріями.

 

Вчені з Брістольського університету створили м'якого робота, який здатний отримувати енергію з організмів, що поглинаються ним. Як повідомляє New Scientist, робот створений за аналогією з трубчастими організмами, які живуть на поверхні води.

"Рот" робота виготовлений з м'якого полімеру, з його допомогою машина поглинає воду з живими організмами. Потім рідина потрапляє до шлунку, в якому знаходяться бактерії, що перетворюють організми на енергію, яка живить робота. Відходи викидаються через отвір у задній частині пристрою.

За словами фахівців, на даний момент робот може виробляти невелику кількість енергії, але вченим вдалося зменшити потребу робота в ній, використовуючи полімери для виготовлення окремих його частин. Також вдалося підвищити ККД мікробних паливних елементів, збільшивши їх кількість в машині.

Читайте також: Вчені створили робота, що "пітніє"

Дослідники сподіваються, що робот буде використовуватися в забрудненому водному середовищі.

Раніше вчені навчили робота сумніватися в правильності вказівок людини. Отримавши наказ, робот не відразу його виконує, а спочатку аналізує свої навички і фізичні можливості виконати наказ. Крім цього розглядається становище робота в системі відносин "начальник-підлеглий": робот "думає", чи має він взагалі виконувати цей наказ. Щоб це сталося, людина, що віддає розпорядження повинна володіти відповідними повноваженнями.