Вчені створили пристрій для перетворення енергії снігу на електрику

03 червня 17:27

Силікон захоплює електричний заряд від снігу і перетворює його на електричний струм.

 

Вчені з Каліфорнійського університету в Лос-Анджелесі винайшли пристрій, який за допомогою силікону захоплює електричний заряд від снігу і перетворює його на електричний струм. Як повідомляє Naked science, фактично пристрій являє собою тонку, гнучку і недорогу поверхню, якій не потрібні додаткові батареї.

Середньорічна кількість снігу по всій планеті складає близько третини маси Землі, що дозволяє виробляти величезну кількість енергії без шкоди для навколишнього середовища. Разом з тим, створений пристрій це поки лише прототип, який доводить можливість використання снігу для отримання енергії. Його продуктивність дуже низька: при восьми вольтах напруги пристрій може видавати максимальну щільність струму в 40 мікроампер на квадратний метр.

Це означає, що навіть якщо створити таку поверхню площею в квадратний метр, сили струму все одно не вистачить навіть на те, щоб запалити світлодіодну лампочку. Але творці вже шукають способи вдосконалити свій пристрій, щоб підвищити його ККД і зробити придатним для застосування в реальному житті.

Сніг несе позитивний заряд, а силікон – негативний, при падінні сніг стикається з силіконом, може виникати перенесення електрики по ланцюгу. Сніг створює заряд на своїй поверхні через те, як молекули води впорядковуються, коли кристалізуються в сніжинки.

Для створення пристрою вчені створили шар силікону і шар електропровідного пластику для збору заряду після його контакту з частками снігу. Така проста на вигляд поверхня може створювати електрику при падінні снігу, і, чим більше площа його поверхні, тим вища сила струму, що що виникає у ланцюзі.

Раніше творча група NiceCube з Миколаєва розробила цікавий інноваційний проект розміщення сміттєпереробного заводу прямо на борту корабля. За основу узятий старий корабель і обладнаний плазмовою установкою для піролізу (теплова деградація - "розчинення вогнем") органічних і неорганічних речовин для інтенсивного очищення морських акваторій від поверхневого сміття.