Вчені розробили план з доставки "шматочків Марса" на Землю

31 липня 14:48

Марсіанський ґрунт може бути доставлений на нашу планету вже у 2031 році.

 

Вчені з NASA і Європейського космічного агентства (ESA) розробили план з доставки на Землю зразків марсіанського ґрунту. Якщо все пройде як задумано, "шматочки Марса" можуть опинитися на нашій планеті вже у 2031 році, повідомляє Space.com.

Прибуття марсіанського грунту на Землю дозволить вченим вивчити його в лабораторіях набагато ретельніше, ніж це можуть зробити ровери на Червоній планеті. Це дозволить дослідникам "зрозуміти історію Марса з біологічної точки зору". На їхню думку, у зразках ґрунту навіть можна буде знайти сліди життя.

У липні наступного року відбудеться запуск апарату "Марс-2020", який здійснить посадку в кратері Йезеро в 2021 році. Основне завдання апарату – буріння ґрунту та збір зразків. В ідеалі, він може заповнити 38 спеціальних туб марсіанським ґрунтом.

Наступний етап у плані – прибуття на Марс ще одного апарату NASA в 2026 році. Основне завдання цього апарату – знайти пробірки, які заповнив "Марс-2020" і доставити їх на посадочну платформу.

Потім зразки помістять у спеціальну ракету, яка виведе їх на орбіту, де знаходиться апарат ESA. Пробірки будуть встановлені всередину спеціальної системи із захисною оболонкою, а потім їх стерилізують ще раз - ймовірно, за допомогою теплового впливу. Таким чином з'явиться гарантія, що матеріали з чужої планети будуть загерметизовані і не потраплять в атмосферу Землі.

Якщо все пройде за планом, ґрунт прибуде на Землю у 2031 році. Разом з тим, цей план поки не був офіційно схвалений, а значить, він ще може бути відкоректований.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал з новинами технологій та культури.

Раніше міжнародна група вчених провела комплексний аналіз поверхні Марса і виявила скам'янілості, у яких, імовірно, могли зберегтися сліди життя. За словами дослідників, виявлені ними поклади заліза нагадують залишки на Землі, у яких знаходилися копалини.