Вчені розповіли про вплив підземних джерел на танення Антарктиди

21 листопада 17:29

Крім глобального потепління, Антарктиду плавлять геотермальні джерела.

 

Вчені з організації British Antarctic Survey за підтримки Європейського космічного агентства з'ясували, що на танення Антарктиди впливає не тільки глобальне потепління, але і вплив підземних джерел. Як повідомляє Naked science, геотермальні джерела плавили східну частину Антарктиди роками, але не мали б такого впливу, якби не зміни клімату.

У ході дослідження вчені вивчили поверхню землі під крижаним щитом Антарктиди і з'ясували, що його східну частину розплавляють зсередини геотермальні потоки. Радіолокаційні дослідження охопило ділянку розміром 50 на 100 кілометрів. Ці дані показали, що під земною корою існує джерело тепла, яке плавить лід знизу вгору. Вчені поки не впевнені щодо його природи, але припускають, що це можуть бути гарячі камені і геотермальні потоки. Подальші дослідження повинні уточнити цю інформацію.

"Спостережуваний нами процес танення триває тисячі, а можливо, й мільйони років, але при цьому не сприяє прямому зменшенню крижаного покриву. Однак у майбутньому, при подальшій зміні клімату регіон може стати більш чутливим, і тоді цей феномен здатний вплинути на швидкість танення льоду", - заявив провідний автор дослідження Том Джордан.

Раніше українські вчені заявили про те, що антарктична озонова діра збільшує стіну, яка захищає Антарктику від повітря з теплих широт. Її зникнення може призвести до того, що потепління в Антарктиді буде йти ще більш швидкими темпами.