Вчені розповіли про шкоду вживання алкоголю і паління у молодому віці

29 серпня 17:52

Алкоголь і паління погіршують пластичність артерій у підлітків.

 

Вчені з Лондонського університету на основі аналізу 1266 підлітків встановили, що паління і алкоголь навіть у молодому віці негативно впливають на серцево-судинну систему людини, повідомляє Naked science.

У ході дослідження вчені вивчили дані когортного дослідження Avon Longitudinal Study of Parents and Children, яке присвячене дітям, які народилися у дев'яності в англійському графстві Ейвон (Avon). В період з 2004 по 2008 рік учасники у віці 13, 15 і 17 років повідомляли про кількість споживаних алкоголю і цигарок, а також проходили перевірку на пластичність артерій. Перевірку проводили за допомогою апарату Vicorder: він визначав швидкість, з якою пульс проходить через систему кровообігу.

Дослідники також склали шкалу високого і низького споживання. Більше 100 цигарок протягом життя вважалося високим рівнем споживання, від 20 до 99 – середнім, а менш 20 – низьким. Така ж ситуація була і з алкоголем: десять напоїв під час вечірки вважалося високою дозою, від трьох до дев'яти - середньої, а менше трьох - низькою. При цьому за один напій дослідники брали вісім грамів алкоголю.

Вчені виявили, що підлітки, які відносяться до групи з високим рівнем вживання алкоголю, мали на 4,7% більше жорсткі артерії, ніж представники "легкої" групи. При аналогічному порівнянні серед курців відносна різниця склала 3,7%. Однак при складанні цих показників і виділення тих, хто багато пив і курив, фахівці побачили, що різниця в пластичності порівняно з тими, хто ніколи не палив і дуже мало пив, - 10,8 %.

Раніше вчені заявили про те, що захворювання на рак при палінні може бути викликано тим, що компоненти тютюнового диму змінюють роботу білкової "упаковки" ДНК, що робить гени вразливими до накопичення мутацій.