Вчені розповіли про призначення чорно-білого забарвлення панд

02 березня 13:13

Забарвлення допомагає пандам ховатися в лісі і в снігу.

 

Вчені з Університету штату Каліфорнія заявили про те, що різке, контрастне забарвлення панд стало результатом компромісу: воно допомагає тваринам ховатися в лісі і в снігу, маскуватися і спілкуватися один з одним. Висновки дослідників опубліковані в журналі Behavioral Ecology.

У ході дослідження вчені порівняли забарвлення великих панд із забарвленням шерсті 195 інших наземних хижих ссавців, а також 39 підвидів ведмедів. Їх порівнювали один з одним, а також з ландшафтом, типовим для місць проживання цих тварин. Автори прийшли до висновку про те, що між кольором шкіри та зовнішньою температурою зв'язку немає. Немає і ніякої тенденції до появи чорних "окулярів" на очах у тих видів, яким доводиться оберігати зір від блиску гірського снігу.

Разом з тим, вчені виявили зв'язок між забарвленням і сніжним покривом. На їхню думку, контрастне забарвлення панд виконує саме захисні функції. Біло-чорним воно могло стати в результаті компромісу між необхідністю маскувати ведмедів і в засніжених горах, і у високогірних лісах. Тварини постійно кочують біля кордону, де на них чекають небезпечні хижаки – леопарди.

Чорні ж "окуляри" і вуха використовуються для комунікації з іншими пандами. Ймовірно, самі панди сприймають чорні "окуляри" і чорні вуха як досить яскраву деталь і прагнуть показати їх у всій красі супернику, але при залицянні, навпаки, можуть навіть прикривати їх лапами, щоб виглядати не так агресивно.

Раніше вчені заявили про те, що великим тваринам загрожує вимирання до 2100 року. Вчені внесли в тривожний список чорного носорога, бенгальського тигра і інших представників фауни, яких вже сьогодні практично неможливо зустріти в природі.