Вчені розповіли про появу сучасної ходи людини

24 квiтня 11:56

Предки людини почали ходити на прямих ногах ще 3,6 мільйона років тому.

 

Вчені заявили про те, що сучасна людська хода з'явилася ще до виникнення роду Homo. У ході дослідження вчені проаналізували сліди гомінід, які були знайдені в Африці в 1978 році, і прийшли до висновку про те, що предки людини почали ходити на прямих ногах ще 3,6 мільйона років тому, повідомляє N+1.

Сліди гомінід відомі як "відбитки Лаетолі". Місцевість Лаетолі в Танзанії унікальна тим, що на її території не виявлено ні слідів повеней, ні слідів щільних екваторіальних лісів, тому ландшафт залишався незмінними протягом декількох мільйонів років. Близько 3,6 мільйона років тому виверження вулкана Садиман засипали землю тонким шаром попелу, який, перетворившись під дощем в твердий туф, зберіг сліди.

Вчені попросили вісьмох волонтерів пройтися двома способами - майже на прямих ногах і на зігнутих. Потім вони порівняли отримані сліди з 16 слідами гомінін. Зокрема, дослідники дивилися, де знаходиться центр тяжіння при різних умовах, вивчаючи які частини стопи залишали більш глибокі відбитки.

Аналіз показав, що предки людини, що жили 3,6 мільйона років тому, ходили так же, як і сучасні люди. Глибина сліду в області пальців виявилася приблизно однаковою для волонтерів, що ходили звичайною ходою, і гомінід. У той же час форма "відбитків Лаетолі" мала помітні відмінності від форми слідів учасників дослідження.

Раніше вчені встановили, що гени неандертальців викликають депресії, нікотинову залежність і захворювання шкіри у сучасних людей.