Вчені розповіли про неземне походження давніх залізних виробів

06 грудня 16:48

Люди бронзової доби використовували метеоритне залізо для виготовлення виробів.

 

Вчений Альбер Жамон з Національного центру наукових досліджень підтвердив гіпотезу про те, що значна частина залізних виробів часів бронзової доби була виготовлена з метеоритного заліза, повідомляє EurekAlert!.

У ході дослідження Жамон провів хімічний аналіз предметів з використанням рентгенофлуоресцентного спектрометра. Вчений вивчив, в тому числі, єгипетське намисто, яке відноситься до пізнього періоду герзейскої культури (приблизно 3200 рік до н. е.), браслет, підголовник і кинджал фараона Тутанхамона (Єгипет, приблизно 1350 рік до н. е.), кулон, знайдений при розкопках пагорба Умм ель-Марра (Сирія, 2300 рік до н. е.), сокиру з розкопок міста Угарит на території сучасної Сирії (1400 рік до н. е.), а також зброю і прикраси династії Шан (Китай, 1400 рік до н. е.).

Аналіз, проведений Жамоном, показав, що кожен з цих артефактів був виготовлений з метеоритного заліза.

Наголошується, що закінчення бронзового століття припадає на 1300-1100 року до нашої ери. Металеві предмети в цей час були досить рідкісними і представляли особливу цінність. Метеоритне залізо з'явилося на Землі в результаті падіння на її поверхню небесних тіл, що пояснює те, яким чином древні люди могли використовувати його для своїх виробів.

Раніше повідомлялося про те, що вчені виявили в Ізраїлі глиняний черепок 2700-річної давності, на якому видно печатку царя Єзекії, який правив Іудеєю у VIII столітті до н. е. Згідно Біблії, Єзекія зійшов на іудейський престол на третій рік правління ізраїльського царя Осії, тобто у 727 році до н. е., коли йому було 25 років. Єзекія правив Іудеєю протягом 29 років.