Вчені розповіли про несподівану користь бігу

20 лютого 10:52

Заняття бігом дозволяють поліпшити пам'ять.

 

Вчені заявили про те, що заняття бігом допомагають зменшити негативний вплив хронічного стресу на гіпокамп і, тим самим, поліпшити пам'ять. Висновки дослідників опубліковані в журналі Neuroscience.

"Фізичні вправи – це простий і дешевий спосіб позбавитися від негативного впливу стресу на пам'ять", - заявив один з дослідників Джефф Едвардс.

Запам'ятовування інформації протікає оптимально у випадку посилення синаптичної передачі між двома нейронами. Цей процес називається довготривалою потенціацією. Однак хронічний або тривалий стрес послаблює синаптичну передачу, що має негативний вплив на пам'ять.

У ході дослідження вчені провели експерименти на мишах. Одна група гризунів використовувала колеса для бігу протягом чотирьох тижнів, пробігаючи в середньому по п'ять кілометрів в день, а друга вела малорухливий спосіб життя. Половина кожної групи піддавалася стресовим ситуаціям, таким як ходьба на піднятій платформі або плавання в холодній воді.

Протягом години після стресових ситуацій дослідники перевіряли здатність мишей запам'ятовувати, проходячи лабіринт. З'ясувалося, що миші, які зазнали стрес, що мають фізичне навантаження, справляються з завданням краще, ніж ті, хто не займався бігом. Така ж перевага була зафіксована і у активних мишей перед неактивними, які не піддавалися стресу.

Раніше повідомлялося про те, що вчені виявили в мозку людини два кластера генів, які відповідають за розвиток інтелекту. В ході досліджень вчені встановили, що ці ж гени в зміненому стані можуть призвести до епілепсії та когнітивного дисбалансу.