Вчені розповіли про небезпеку вічної мерзлоти

03 березня 17:45

В процесі танення вічної мерзлоти в атмосферу викидається велика кількість вуглецю.

 

Вчені заявили про те, що в процесі танення вічної мерзлоти в атмосферу викидається велика кількість вуглецю, що міститься в грунті, що може негативно вплинути на зміну клімату на планеті. Висновки дослідників опубліковані на порталі IOPscience.

У ході дослідження вчені проаналізували вміст речовини у водах північно-західної частини Канади в літній період, коли відбувається танення вечномерзлого грунту. Вони виявили в озерах і річках підвищений вміст "стародавнього" вуглецю, а також діоксиду вуглецю. Гази можуть міститися в рештках рослин, які знаходяться в замерзлому грунті.

Аналіз змісту вуглецю в арктичних водах Канади ускладнювався тим, що вченим поки невідомо, яка кількість газу повинна викидатися в атмосферу без поправки на зміну клімату. При цьому важливо звернути увагу на те, що в товщах води може міститися як "древній", так і нещодавно потрапив у вічну мерзлоту вуглець.

Раніше вчені встановили, що в найближчі п'ять років температура на Землі буде зростати. При цьому, на думку вчених, 2016 рік може стати найспекотнішим роком за всю історію метеоспостережень.