Вчені розповіли про молекулярну "кризу середнього віку"

08 червня 16:40

Дослідники визначили основну причину старіння.

 

Вчені з Університету Майамі заявили про те, що ключові молекулярні механізми, які відповідають за довголіття, перестають працювати після досягнення середнього віку. Як повідомляє EurekAlert!, відкриття дослідників може пояснити, чому захворювання у людей починають посилюватися після досягнення 60 років.

У ході дослідження вчені проаналізували активність генів у зразках тканин людей різного віку. Ключову роль у різкій появі численних вікових захворювань після 60 років грає білковий комплекс mTOR (мішень рапаміцину у ссавців), а також продукція активних форм кисню в мітохондріях.

Дослідники також підкреслюють, що молекулярний механізм старіння у людей відрізняється від інших видів. Разом з тим, вони з'ясували, що, як і у інших ссавців з меншим терміном життя, молекулярні реакції під час старіння не сповільнюються лінійно, а вимикаються у віці 50-60 років. Можливо, це через те, що еволюційно термін життя не повинен був перевищувати цей вік.

Раніше повідомлялося про те, що вчені виявили в мозку людини два кластера генів, які відповідають за розвиток інтелекту. В ході досліджень вчені встановили, що ці ж гени в зміненому стані можуть призвести до епілепсії та когнітивного дисбалансу.