Вчені розкрили таємницю походження Бермудських островів

20 травня 13:49

Дослідники розповіли про незвичайний механізм вулканічної активності.

 

Міжнародна група геологів розкрила таємницю походження Бермудських островів. Як повідомляє Naked science, на думку дослідників, архіпелаг утворився в результаті активності дуже незвичайних вулканів.

Як правило, вулкани з'являються в місцях розходження тектонічних плит або ж там, де одна плита занурюється під іншу, або ж під дією вертикальних потоків магми, які піднімаються з глибин мантії і поступово "проплавляють" літосферну плиту над нею. Довгі роки вважалося, що і древні, давно згаслі вулкани, які колись підняли з дна Саргасового моря Бермудські острови, діяли під дією мантійних плюмів.

Варто відзначити, що в цій області дійсно спостерігається мантійний плюс. З іншого боку, такий плюс повинен утворити характерний ланцюжок островів, схожий з Гавайськими, через повільний рух кори над стаціонарно розташованим вертикальним потоком магми. Крім того, вулканічної активності, на яку діє цей потік, зараз не спостерігається.

У ході нового дослідження вчені провели аналіз 800-метрового керна, який був отриманий на Бермудських островах ще у 1972 році. Помітивши незвичайний мінеральний склад і вміст ізотопів свинцю та деяких інших важких елементів, дослідники висунули нову гіпотезу походження островів.

Весь Атлантичний океан утворився близько 175 мільйонів років тому в результаті розколу суперконтиненту Пангеї, який до цього об'єднував майже всю земну сушу. Плити, які утворюють сьогодні Африку, Європу і обидві Америки, розійшлися, і між ними з'явився океан. Численні уламки плит занурювалися в мантію під його дном, опускаючись в її перехідну зону на глибині близько 400-600 кілометрів. Близько 30 мільйонів років тому збурення мантійних потоків змусили кілька таких напіврозплавленних уламків спливати вище, взаємодіючи з водою, зливаючись і перемішуючись. Такий процес і міг створити не тільки Бермуди з їхньою незвичайною геологією, але і деякі інші вулканічні острови в океанах Землі.

Раніше вчені прийшли до висновку про те, що найглибші землетруси можуть виявитися сезонними явищами. За словами вчених, сезонна тенденція не спостерігається для дрібних землетрусів або невеликих поштовхів. Сезонними є землетруси магнітудою вище 7 балів і ті, що відбуваються на глибині понад 500 кілометрів. Причину такої поведінки землетрусів вчені пояснити не можуть.