Вчені роздивилися джет від молодої зірки

08 лютого 15:16

Зірка розташована у Малій Магеллановій хмарі.

 

Астрономи за допомогою Дуже великого телескопа отримали знімок джета, який був викинутий новонародженою зіркою у Малій Магеллановій хмарі. Як повідомляє Європейська південна обсерваторія, спостерігати таку подію поза Чумацьким Шляхом вдалося вперше, зазвичай вони екрануються своїм пиловим оточенням.

Наголошується, що джет "Хербіг-Аро 1177" або HH 1177 був викинутий зіркою, маса якої в 12 разів перевищує сонячну. Це один із найшовших зафіксованих джетів, його довжина досягає 33 світлових років.

Дослідники відзначають, що подібні джети виникають в результаті дії однакових механізмів у масивних і маломасивних зірок. Це означає, що масивні зірки можуть формуватися тим же шляхом, як і маломасивні.

Раніше астрономи помітили, що невелика галактика, розташована в групі Скульптор, поступово руйнується гравітаційним впливом гігантської галактики, розташованої по сусідству з нею. Виявлена галактика належить до типу карликових сфероїдальних галактик, але, на відміну від інших подібних галактик, вона має витягнуту форму, спрямовану в бік NGC 253. Така форма галактики може вказувати на те, що на неї діє гравітаційний вплив більшої галактики, який сильніше діє на ближній бік.