Вчені пояснили зв'язок між вживанням солі і розвитком гіпертонії

30 листопада 12:11

Споживання великої кількості солі призводить до накопичення натрію у плазмі та спинномозковій рідині.

 

Вчені з Національного інституту фундаментальної біології в Японії розкрили механізм, через який сіль сприяє розвитку гіпертонії. Як відзначає EurekAlert!, зв'язок між надмірним вживанням солі і гіпертонією був відомий вже давно, але який механізм лежить в основі цього зв'язку дослідники не знали.

Розвитку гіпертонії сприяє споживання кухонної солі (NaCl). Чим більше солі вживає людина, тим більше натрію накопичується в плазмі та спинномозковій рідині. А це призводить до порушення симпатичної нервової системи, яка регулює кровообіг.

Натрієві канали формуються в певних гліальних клітинах, в тому числі астроцитах і клітинах епендими - мембрани, що вистилає деякі структури центральної нервової системи. Вчені з'ясували, що ці натрієві канали є мозковими "датчиками", які відстежують збільшення концентрації іонів натрію в крові.

У ході дослідження вчені встановили, що у піддослідних мишей, у яких у циркумвентрикулярних органах відсутні натрієві канали, активація симпатичних нервів не відбувалася при високій концентрації солі в організмі. У контрольної групи мишей в гліальних клітинах відбувалася серія реакцій. Іони натрію в позаклітинному середовищі провокували відкриття натрієвих каналів, а приплив натрію в цитоплазму приводив до активного утворення лактату. Лактат і іони водню випускалися з клітин і активували нейрони в гіпоталамусі і в довгастому мозку, що стимулює симпатичні нерви.

Раніше вчені заявили про те, що захворювання на рак при палінні може бути викликано тим, що компоненти тютюнового диму змінюють роботу білкової "упаковки" ДНК, що робить гени вразливими до накопичення мутацій.