Вчені пояснили шкоду цукру для здоров'я

19 грудня 13:24

Цукор блокує активність білка, який необхідний для розмноження мікрофлори кишечника.

 

Вчені з Єльського університету заявили про те, що цукор блокує активність білка, який необхідний для розмноження кишкової мікрофлори, пов'язаної з нормальною вагою і здоров'ям, повідомляє MedicalXpress.

Мікрофлора кишечнику відіграє ключову роль у здоров'ї людини, а її склад пов'язаний з дієтою. Раніше дослідники припускали, що цукор всмоктується виключно в тонкому кишечнику і ніколи не досягає товстої кишки.

У ході дослідження вчені вивчили вплив дієти з високим вмістом глюкози і фруктози на склад корисної бактерії Bacteroides thetaiotaomicron в організмі мишей. Виявилося, що сахароза, що складається з глюкози і фруктози, блокує вироблення білка Roc (regulator of colonization), необхідного для колонізації бактерії. Вчені створили штам бактерій, у яких активність білка не придушувалася, і ці мікроорганізми отримали перевагу в розмноженні при дієті з високим вмістом вуглеводів.

Раніше вчені заявили про те, що захворювання на рак при палінні може бути викликано тим, що компоненти тютюнового диму змінюють роботу білкової "упаковки" ДНК, що робить гени вразливими до накопичення мутацій.