Вчені пов'язали вживання солодких напоїв з ризиком розвитку раку

11 липня 17:23

Дослідники вивчили дані понад 100 тисяч осіб.

 

Група вчених під керівництвом Матильди Тувьє з Сорбонни виявила зв'язок між вживанням напоїв з додаванням цукру і фруктових соків і розвитком раку. Зокрема, вживання напоїв з додаванням цукру підвищує ризик розвитку раку грудей, повідомляє N+1.

Вчені вивчили дані учасників дослідження NutriNet-Santé, яке почалося у 2009 році і метою якого було виявлення зв'язку між раціоном і станом здоров'я 300 тисяч французів і бельгійців старше 18 років. На початку учасники заповнювали опитувальники, в яких крім соціально-демографічних характеристик та антропометричних даних описували свій раціон, фізичну активність, спосіб життя і стан здоров'я. Також вони здавали аналізи і проходили медичну діагностику. Після цього дослідники періодично зв'язуються з ними (дослідження довгострокове і досі не закінчено) і дізнаються про стан здоров'я.

Дослідники відібрали дані 107252 осіб і відстежили стан їхнього здоров'я до 2017 року включно. Учасники дослідження вживали 97 видів прохолодних напоїв не менше 100 мілілітрів на день. В їхньому числі були 100% соки без додавання цукру і напої з більш ніж 5% вмістом цукру, у тому числі фруктові, молочні, спортивні та енергетичні напої.

Виявилося, що вживання напоїв з додаванням цукру і соків корелює з усіма типами раку. Вживання напоїв з додаванням цукру корелює з появою раку грудей, але кореляції з раком простати, легенів, колоректальний рак вчені не виявили. Разом з тим, вчені не помітили зв'язку між вживанням напоїв зі штучними підсолоджувачами і розвитком раку.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал з новинами технологій та культури.

Раніше вчені заявили про те, що ожиріння викликає запалення у всіх органах і порушення роботи гормонів, що тягне за собою розвиток раку, хвороб серця, інсульти і проблеми з кістками.