Вчені пов'язали вимирання мамонтів з падінням астероїда

14 березня 14:14

10-12 тисяч років тому відбулося голоценове вимирання.

 

Вчені заявили про те, що пізньодріаське похолодання було викликано падінням на Землю комети або астероїда, яке відбулося 10-12 тисяч років тому. Як повідомляє "Популярная механика", подія призвела до голоценового вимирання – останньої найбільшої події такого роду, в результаті якої вимерли мамонти і ще 34 роди тварин.

В епоху, яку вчені називають пізнім дріасом, клімат Землі, який поступово теплішав після попередніх зледенінь, знову різко похолодшав. Більшість вчених вважають, що це було викликано якимись земними причинами, наприклад, змінами течій в Атлантиці. Разом з тим, існує гіпотеза, що пов'язує ці події з падінням небесного тіла.

У 2012 році Національна академія наук США опублікувала доповідь про виявлення на дні мексиканського озера Куїцео 10-сантиметрового шару відкладень приблизно 13-тисячолітньої давності, багатого нанорозмірними алмазами і ударними сферулами. Ці утворення прийнято трактувати як свідчення падіння об'єкта астероїдних розмірів.

У ході нового дослідження вчені вивчили осадові породи відомого четвертинного палеонтологічного та археологічного пам'ятника Пилауко Баджо в Чилі, близько 40 градусів південної широти. Дослідникам вдалося ідентифікувати шари, що відповідають пізньому дріасу. Виявилося, що ці шари в нижній частині збагачені мікроскопічними кульками, мінералів, що розплавилися.

Вчені зафіксували в цих шарах аномально високий вміст золота, платини, заліза та хрому, а також сліди пожеж – мікрочастинки вугілля і сліди горіння на пилку. Крім того, в породах різко скорочується кількість кісток тварин, залишків рослин і грибів. Ці спостереження узгоджуються з аналогічними слідами, які були виявлені в інших регіонах Південної і Північної Америки та Європи.

На думку дослідників, все це свідчить про те, що похолодання наступило в результаті падіння на Землю великого небесного тіла.

Раніше повідомлялося про те, що вчені представили нову версію загибелі динозаврів. На думку вчених, падіння астероїда на мексиканському півострові Юкатан спричинило масштабні виверження вулканів на території сучасної Індії. Значна кількість вуглекислоти і сірководню в результаті даних вивержень потрапили в атмосферу і світовий океан, що призвело до справді глобальної катастрофи.