Вчені пов'язали появу мігрені у європейців з необхідністю адаптуватися до холоду

06 травня 23:15

Дослідники виявили генетичний варіант, пов'язаний з хронічним головним болем і необхідністю адаптуватися до холоду.

 

Вчені виявили генетичний варіант, який одночасно пов'язаний зі схильністю до розвитку мігрені і необхідністю адаптуватися до холоду. При цьому, у жителів Північної Європи подібний варіант зустрічається частіше, ніж у мешканців інших регіонів, повідомляє Naked science. Це варіант гена, що визначає характер роботи холодового рецептора TRPM8.

Рецептор TRPM8, як і інші терморецептори, сприймає температурні сигнали навколишнього середовища. Він допомагає підтримувати оптимальну температуру тіла і не допускати переохолодження. Цей рецептор бере участь в реакції людського ока на холод, через яку на морозі або сильному вітрі очі починають сльозитися - так організм підтримує потрібний рівень зволоження рогівки.

Автори нової роботи проаналізували дані міжнародних проектів "1000 геномів" і Simons Genome Diversity Project (SGDP), творці яких прослідковували геноми людей з десятків різних популяцій по всьому світу. Генетики вивчали, де поширені два основних варіанти гена, що кодує рецептор TRPM8. "Старий" варіант, присутній і в інших приматів, широко поширений в Африці, а новий, що виник в силу мутації - в Європі. Його знайшли у 88% жителів Фінляндії і лише у 5% вихідців з Нігерії. Комп'ютерна модель показала, що новий варіант, швидше за все, виник ще до виходу людства з Африки, але закріпився тільки у мешканців холодних регіонів.

За словами вчених, схильність до хронічного головного болю – це неприємний побічний ефект варіанту TRPM8. Це може пояснити те, чому мігрень зустрічається у європейців частіше, ніж у жителів Африки та Південно-Східної Азії.

Раніше вчені виявили кілька варіантів генів, пов'язаних з різним кольором шкіри.