Вчені поставили під сумнів наявність води в "ярах" на Марсі

28 жовтня 17:45

Загадкові лінії на поверхні Червоної планети могли виникнути в результаті руху "крижаних саней".

 

Вчені заявили про те, що загадкові лінії на Марсі, які вважаються свідченням існування потоків води, насправді могли бути утворені рухом "крижаних саней" із замороженої вуглекислоти. Висновки дослідників опубліковані в журналі Scientific Reports.

Дослідники спробували відтворити процес "сухого" формування ярів і темних ліній у лабораторії. Для цього вчені створили повну копію однієї з дюн на поверхні Марса, і простежили за тим, як вуглекислий газ буде взаємодіяти з піском і грунтом земної "копії" Червоної планети.

Коли вчені поміщали брусок із сухого льоду на поверхню подібної міні-дюни і підвищували температуру її поверхні, імітуючи наступ марсіанської весни, шматок льоду починав самостійно ковзати по її схилах, рухаючись вниз подібно своєрідним "льодянкам", чиє днище "мне" грунт і прокладає смугу в ньому.

"Температура бруска криги й грунту Марса буде різною, завдяки чому під крижиною виникне своєрідна газова подушка, яка дозволить їй в прямому сенсі "левітірувати" і ковзати вниз, подібно до того, як шайба ковзає по столу для міні-хокею. Коли вона досягне нижньої частини схилу, лід застромиться в грунт і потім безслідно випарується, залишивши лише яму", - розповіла глава групи дослідників Лорен Маккіон.

Ця яма, як відзначають вчені, у деяких випадках формувалася так швидко, що шматок льоду повністю "тонув" в ній і породжував своєрідний гейзер з піску і пилу, які потрапляли в розріджений марсіанський повітря разом із струменями вуглекислого газу. І ями, і сліди цих гейзерів, як зазначає астроном, практично завжди знаходять поруч з ярами на Марсі.

Як свідчать розрахунки вчених, навіть відносно невеликі "льодянки" можуть породжувати дуже широкі і глибокі канали, чия ширина може становити від метра до двох десятків метрів. Найближчим часом планетологи перевірять ці прогнози, спостерігаючи за формуванням нових каналів на поверхні реального Марса.

У вересні 2015 року фахівці NASA провели прес-конференцію, під час якої розповіли про те, що знайшли свідчення існування рідкої води на поверхні Марса. Пізніше агентством було представлене анімаційне відео, яке моделює рух потоків води на Червоній планеті.