Вчені помітили появу у молодих людей загадкових кісткових відростків в основі черепа

20 червня 17:10

Утворення можуть бути пов'язані з використанням гаджетів.

 

Австралійські вчені заявили про те, що останнім часом у молодих людей все частіше з'являються кісткові відростки в основі черепа. Незважаючи на те, що точно назвати причину їхньої появи дослідники не можуть, вони думають, що загадкові структури можуть бути пов'язані з використанням сучасних гаджетів, повідомляє Science Alert.

У ході дослідження вчені вивчили 1200 рентгенівських знімків дорослих австралійців. Виявилося, що у 41% людей у віці від 18 до 30 років зустрічалися подібні відростки. Розміри утворень можуть становити від 10 до 30 міліметрів.

Один з авторів дослідження, доктор Девід Шахар, заявив про те, що випадки виявлення подібних відростків почастішали в останні 10 років. Вирости утворюються на зовнішньому потиличному горбі, до якого прикріплюються деякі шийні зв'язки і м'язи. Відростки, звані ентезофітами, з'являються через тривалу м'язову напругу.

Однозначної відповіді на те, чому подібні з'являються нарости, у вчених немає. Разом з тим, вони припускають, що це пов'язано з використанням сучасних гаджетів і поганою поставою. Поява утворень може бути відповіддю організму людини на унікальні виклики сучасного життя.

Дослідники також підкреслюють, що самі по собі утворення не несуть шкоди, разом з тим, вони можуть бути симптомами більш великої проблеми. Неправильна постава може створювати додаткове навантаження на певні суглоби і м'язи, що збільшує шанси на одержання травми і проблеми з кістково-м'язової системи у майбутньому.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал з новинами технологій та культури.

Раніше вчені заявили про те, що захворювання на рак при палінні може бути викликано тим, що компоненти тютюнового диму змінюють роботу білкової "упаковки" ДНК, що робить гени вразливими до накопичення мутацій.