Вчені помітили на Марсі дивну білу хмару

26 жовтня 14:30

Хмара з'явилася поруч з вулканом Гора Арсія.

 

Вчені місії Mars Express з 13 вересня спостерігають за формуванням і поведінкою загадкової білої хмари, яка з'явилася поруч з вулканом Гора Арсія на Марсі недалеко від екватора планети, повідомляється на сайті Європейського космічного агентства.

Висота вулкана становить 20 кілометрів. Дослідники підкреслюють, що атмосферне утворення не пов'язане з вулканічною активністю, а, швидше за все, є орографічную хмарністю. Цей феномен спостерігається тоді, коли повітряні потоки намагаються подолати підвищення гірського рельєфу з підвітряного боку і потрапляють в область низької температури. Вологість конденсується на частинках пилу, в результаті чого і утворюються такі хмари.

Раніше вчені з Національного астрофізичного інституту в Болоньї заявили про те, що їм вдалося знайти свідчення наявності рідкої води на Марсі. Озеро діаметром близько 20 кілометрів розташовується під кригою на Південному полюсі Червоної планети. Наголошується, що це перше свідчення наявності рідкої води на Марсі на даний момент.