Вчені планують перетворити сарану на "кіборгів" для пошуку вибухівки

07 липня 16:10

"Живий пристрій" буде комбінувати здатність комах розпізнавати запахи з продуктивністю компактної електроніки.

 

Команда інженерів з Вашингтонського університету в Сент-Луїсі розробляє технологію використання "роботизованих" комах в якості пристроїв для пошуку вибухових речовин. Як повідомляє сайт університету, проект вже отримав грант Управління з морських досліджень і 750 тисяч доларів на дослідження.

Дослідники планують використовувати високу чутливість нюху сарани для розробки "живого пристрою", який комбінує в собі здатність комах розпізнавати запахи і продуктивність компактної електроніки.

Як повідомляють вчені, біологічні системи зондування є більш точними, ніж їхні штучні аналоги. Дослідники встановили, що сарана може відчути певний запах навіть у тому випадку, якщо в повітрі присутні безліч інших.

Вчені планують створити комах, які будуть реагувати на летючі сліди вибухових речовин у повітрі. Крім того, сарана буде використовуватися для збору зразків за допомогою пульта дистанційного керування. Дослідники розробляють спеціальне "татуювання", виготовлене з біосумісного матеріалу, яке дозволить направляти рух комах. Татуювання також зможуть збирати зразки, які потім будуть вивчатися дослідниками.

Раніше вчені з університетів Ольстера і Цюріха навчили роботів, подібно хижакам, полювати на здобич. На думку дослідників, це допоможе роботам у майбутньому оцінювати навколишню обстановку і знаходити ціль в режимі реального часу.