Вчені перевірили ефективність масок в боротьбі з поширенням коронавірусу на хом'яках

18 травня 17:19

Вдягаючи маску, людина в першу чергу захищає інших.

 

Вчені з Гонконгу провели експерименти на хом'яках і довели, що хірургічні маски можуть у значній мірі знизити швидкість розповсюдження COVID-19. Результати дослідження, яке вчені називають "першим у своєму роді", показує, що за допомогою маски швидкість поширення вірусу повітряно-крапельним шляхом можна знизити на 75%, повідомляє South China Morning Post.

"Висновки [роботи] полягають у тому, що ефективність носіння масок проти пандемії коронавірусу величезна", - заявив співробітник університету Юен Квок Юн, один з авторів роботи. Разом з тим, ризик зараження залишається навіть при носінні маски.

Вчені заявили, що провели дослідження, оскільки необхідність носіння маски дуже часто оскаржується. У дослідженні вчені використовували перегородки, зроблені з хірургічних масок, між клітками з хом'яками. З одного боку від перегородки знаходився заражений хом'як, а з іншого – здорові. Дослідники включили вентилятор, щоб переконатися, що вірус буде переноситися з однієї клітки в іншу.

Експеримент провели на 52 хом'яках, дослідивши три сценарії. У першому випадку перегородку з маски поміщали тільки на клітку з інфікованими тваринами, у другому – на клітку зі здоровими, а в третьому клітки залишалися без захисту.

Через сім днів 10 з 15 здорових хом'яків (66,7%), які були поміщені в клітини без захисту, виявилися заражені вірусом. Після того, як маску помістили на клітку з інфікованим хом'яком, вірусом заразилися тільки два з 12 (16,7%) здорових тварин. Це число збільшилося до чотирьох з 12, коли маску помістили тільки на клітку зі здоровими хом'яками.

"Наш експеримент з хом'яками показав, що якщо інфікований хом'як або людина – з симптомами захворювання або без них - вдягає маску він захищає інших людей. Це головний результат, який ми отримали. Передача [вірусу] може бути знижена на 50 [процентних пунктів] з використанням хірургічної маски, особливо, якщо її одягає інфікована людина", - зазначив Юен.

Дослідження також показало, що хом'яки, які були інфіковані за допомогою прямої ін'єкції, відчували набагато більш виражені симптоми, ніж ті, які заразилися через перегородки з масок.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал з новинами технологій та культури.

Читайте також: Третина українців вважає, що ситуація з коронавірусом в Україні покращилася – опитування

Раніше влада Китаю попередила про можливу другу хвилю зараження коронавірусом. Занепокоєння викликає відсутність імунітету серед населення, а також те, що розробка вакцини проти вірусу ще триває.