Вчені передбачили малий льодовиковий період у 2030-2040 роках

14 липня 07:28

Через 15 років може статися різке падіння сонячної активності.

 

Нещодавно на конференції астрофізиків у Великобританії співробітниця Університету Нортумбрії Валентина Жаркова представила свій прогноз сонячної активності, який розроблений на основі нової, уточненої математичної моделі процесів, що проходять у надрах Сонця.

Дана модель описує функціонування "внутрішнього динамо" зірки, електромагнітних ефектів, які виникають при обертанні шарів розпеченої плазми. Методи, які раніше використовувалися для опису того, що відбувається в надрах Землі (де "динамо-машина" ядра створює глобальне магнітне поле), Жаркова екстраполювала для опису Сонця. За її інформацією, модель дає прогнози з точністю до 97%.

За допомогою цих розрахунків Валентина Жаркова разом зі своїми колегами змоделювала майбутній 25-го цикл сонячної активності, пік якого станеться приблизно в 2022 році, і наступного за ним 26-го, який відбудеться між 2030 і 2040 роками.

На думку вчених, процеси, які відбуваються у двох шарах Сонця (одному – в конвенційної зоні і другому – ближче до поверхні), за період 26-го циклу досягнуть максимуму приблизно одночасно, але на протилежних сторонах зірки. Тому вони нейтралізують один одного, що призведе до різкого падіння сонячної активності в цілому.

"Ми передбачаємо, що це призведе до стану мінімуму Маундера", – говорить Жаркова.

Мінімум Маундера спостерігався на рубежі XVI і XVII століть, коли замість "звичайних" 40-50 тисяч сонячних плям через півстоліття їх змінилося всього 50. Мінімум Маундера збігається з найбільш холодним проміжком малого льодовикового періоду XIV-XIX століть, і хоча зв'язок між тим і іншим залишається суперечливим, багато кліматологів схильні пояснити похолодання саме низькою активністю Сонця.

Читайте також: Вчені спрогнозували дату і причину смерті Всесвіту

На початку липня фахівці обсерваторії сонячної динаміки NASA створили і опублікували приголомшливий ролик потужного спалаху на Сонці, що переходить в викид речовини з сонячної корони.