Вчені назвали причину виникнення алкогольної залежності

22 червня 17:12

Схильність до вживання спиртних напоїв пов'язана зі змінами в мозку.

 

Міжнародна група вчених заявила про те, що причиною виникнення алкогольної залежності є зміни в мозку. Як повідомляє MedicalXpress, дослідники провели спостереження за щурами і встановили, що ген, який кодує білок GAT-3, був найменш активним у щурів з алкогольною залежністю.

У ході дослідження вчені спостерігали за щурами, які були навчені натискати на важіль для отримання підсолодженої води або спирту. Переважна більшість тварин віддавала перевагу солодкій воді, але 15% гризунів відмовлялися від будь-яких інших нагород, крім алкоголю, і не звертали уваги на побічні покарання у вигляді ударів струмом. Дослідники підкреслюють, що частка цих щурів приблизно дорівнює відсотку людей з алкогольною залежністю.

Дослідники виміряли активність сотень генів у п'яти областях мозку щурів. Найбільші відмінності в експресії ДНК виявилися в мигдалеподібному тілі, яке відіграє ключову роль у формуванні емоцій. Один з генів, який кодує білок GAT-3, був найменш активним у щурів з алкогольною залежністю. GAT-3 підтримує на низькому рівні концентрації гама-аміномасляної кислоти (ГАМК) - гальмівного нейромедіатора, що відповідає за "заспокоєння" центральної нервової системи.

Дослідники встановили, що при придушенні гена GAT-3 у щурів, які віддавали перевагу підсолодженій воді, розвивалася схильність вживати алкоголь. Крім того, результати обстеження людей продемонстрували, що у тих, хто страждає від алкогольної залежності, рівні GAT-3 в області мигдалини були нижчими, ніж в осіб у контрольній групі.

Раніше вчені заявили про те, що захворювання на рак при палінні може бути викликано тим, що компоненти тютюнового диму змінюють роботу білкової "упаковки" ДНК, що робить гени вразливими до накопичення мутацій.