Вчені назвали найшвидшу істоту на Землі

12 серпня 04:30

Істота також виявилася однією з найменших.

 

Вчені з Технологічного інституту Джорджії визначили найшвидшу істоту на Землі. Як повідомляється на сайті інституту, як правило, якщо у людей запитати про те, яка істота є найшвидшою, на думку приходить гепард або яструб. Разом з тим, їхні дослідження показують, що найбільш швидким є схожа на черв'яка істота Spirostomum ambiguum, довжина якої досягає всього чотирьох міліметрів.

За словами провідного автора дослідження Саада Бхалма, Spirostomum ambiguum здатні скоротити довжину свого тіла майже на 60%, а потім вистрілювати, подібно пружині. В результаті істота здатна рухатися з прискоренням до 200 метрів на секунду в квадраті. Група вчених отримала грант Національного наукового фонду США для вивчення цих істот.

"З інженерної точки зору нам цікаво спостерігати, як природа долає неймовірні обмеження. Ми завжди думаємо над тим, як самим здійснити ті речі, які бачимо в природі. Якщо ми зрозуміємо принцип роботи цих організмів, можливо, створимо маленьких швидкісних роботів, які обходяться невеликою кількістю енергії. Ми збираємося записати все, що робить ця істота, і змоделювати її дії на комп'ютері. Починаючи вивчати біологію, я думав, що клітини - це просто мішечки з рідиною, з яких складається тканина, але Spirostomum відрізняється від усіх клітин, які ми знаємо", - розповів Бхалма.

Раніше повідомлялося про те, що вчені представили нову версію загибелі динозаврів. На думку вчених, падіння астероїда на мексиканському півострові Юкатан спричинило масштабні виверження вулканів на території сучасної Індії. Значна кількість вуглекислоти і сірководню в результаті даних вивержень потрапили в атмосферу і світовий океан, що призвело до справді глобальної катастрофи.