Вчені назвали можливу причину незрозумілої раптової смерті

23 березня 17:39

Дослідники вважають причиною смерті неможливість людини прокинутися при підвищенні рівня вуглекислого газу в крові.

 

Вчені з Університету Айови заявили про те, що неможливість людини прокинутися при підвищенні рівня вуглекислого газу в крові може бути загальною причиною синдрому раптової дитячої смерті (СРДС) і раптової смерті при епілепсії, повідомляє MedicalXpress.

"Коли дихальні шляхи людини уві сні закриваються, наприклад, ковдрою, вони не можуть випустити СО2, що викликає підвищення рівня вуглекислого газу в крові. Зазвичай це викликає серію реакцій в організмі, які змушують людину перевернутися або заплакати, якщо мова йде про дитину. Разом з тим, у разі СРДС і раптової смерті при епілепсії подібних пробуджуючих реакцій на СО2 не спостерігається, що в кінцевому підсумку може призвести до смерті", - заявив один з дослідників Гордон Б'юкенен.

Разом з тим, те, чому людина не прокидається тоді, коли в її крові підвищується рівень вуглекислого газу, дослідники не знають. Можливим поясненням може бути неправильна робота серотонінових рецепторів у середньому мозку.

Серотонінові нейрони залучені в регуляцію дихання, а ті, які розташовуються в середньому мозку, на думку вчених, відповідають за здатність людини прокидатися. У випадках СРДС і раптової смерті при епілепсії дослідники найчастіше спостерігали порушення в серотоніновій системі.

Серотонін - один з нейромедіаторів, що забезпечують взаємодію нервових клітин. Він відповідає за регуляцію багатьох фізіологічних процесів в організмі, включаючи травлення, збудження, виникнення почуття радості і задоволення.

Раніше група вчених з Великої Британії та Китаю вперше змогла показати нейронну основу зв'язку між депресією і безсонням,виявивши ділянки мозку, які пов'язані з поганим сном, і з депресією. Серед цих ділянок області, пов'язані з прийняттям рішень, роботою пам'яті і свідомості.