Вчені назвали кількість людей, які щорічно гинуть через викиди від дизельних автомобілів

18 вересня 13:10

Щорічно через подібні викиди гине 10 тисяч жителів ЄС.

 

Вчені з Міжнародного інституту прикладного системного аналізу заявили про те, що щорічно через викиди від дизельних автомобілів гинуть 10 тисяч жителів ЄС. Висновки вчених були опубліковані в журналі Environmental Research Letters.

За словами дослідників, половина смертей обумовлена викидами, які значно перевищують встановлені норми.

Дизельні автомобілі утворюють велику кількість твердих часток. Потрапляючи в дихальні шляхи, вони викликають хвороби органів дихання та серцево-судинної системи. Також вони посилюють симптоми астми. "Якщо б викиди дизельних автомобілів були такими ж низькими, як викиди бензинових, можна було б уникнути трьох чвертей - 7,5 тисяч - передчасних смертей", - заявив один з авторів роботи Йенс Боркен-Клефельд.

До країн з найбільшою кількістю смертей, пов'язаними з впливом дрібнодисперсних частинок, утворених викидами оксидів азоту, належать Франція, Італія і Німеччина, що пов'язано з високою щільністю населення і великою кількістю дизельних автомобілів. Найменші ризики - в Норвегії, Фінляндії та на Кіпрі, щонайменше в 14 разів нижче, ніж в середньому по ЄС.

Нагадаємо, у 2040 році заборона на бензинові і дизельні автомобілі набирає чинності у Великобританії та Франції.

Раніше видання Financial Times писало, що експлуатаційна вартість електромобілів зрівняється зі звичайними авто наступного року. Експерти вважають, що попит на електротранспорт зростає, однак покупці недооцінюють вартість користування.

Також Fitch попередила нафтові компанії про загрозу з боку електромобілів. Агенція дає дуже похмурий довгостроковий прогноз для гігантів нафтового ринку, таких як Chevron, ExxonMobil, Royal Dutch Sell. Загроза для них полягає в тому, що поширення електромобілів може створити "смертельну інвестиційну спіраль", через яку знервовані власники акцій нафтових компаній почнуть продавати свої частки, підвищуючи ціну боргів.