Вчені навчили штучний інтелект перетворювати думки на слова

30 сiчня 15:13

Нейромережа змогла розпізнати слова по активності мозку.

 

Вчені з Колумбійського університету заявили про те, що їм вдалося створити штучний інтелект, який здатний розпізнавати окремі слова по активності в корі головного мозку. Як повідомляє Naked science, точність відтворення склала 75%.

У ході дослідження вчені проводили експерименти з п'ятьма добровольцями, які були спрямовані на хірургічну операцію у зв'язку з тяжкими нападами епілепсії. В кору головного мозку дослідники помістили масив мікроелектродів, які реєстрували активність нейронів протягом півгодини, поки людині зачитували короткі тексти. Зібрані дані використовували для навчання штучного інтелекту.

Для того, щоб продемонструвати нейромережу в роботі, дослідники програвали добровольцям записи рахунку від нуля до дев'яти. Штучний інтелект аналізував активність мозку і за допомогою синтезатора голосу виголошував вихідне слово. За словами керівника проекту Німа Месгарані, результативність склала 75%, що набагато вище, ніж в аналогічних експериментах, які проводилися до цього.

Раніше штучний інтелект виявив ліки від малярії в зубній пасті. У ході дослідження вчені підключили штучний інтелект для аналізу того, як збудник, малярійний плазмодій, взаємодіє з триклозаном, антибіотиком із звичайної "лікувальної" зубної пасти. Цей антибіотик, як пояснюють біологи, пригнічує розмноження бактерій, заважаючи роботі одного з їхніх ключових ферментів, який відповідає за складання жирових молекул, необхідних для нормальної роботи клітинних стінок мікробів.