Вчені навчили робота кататися на скейті і роликах

10 жовтня 15:08

Робот може кататися на роликах і скейті зі швидкістю метр на секунду.

 

Інженери з Токійського університету навчили двоногого людиноподібного робота кататися на скейтборді і роликових ковзанах. Як повідомляє N+1, подібний рух відрізняється не тільки від управління активними колесами, але і від ходьби.

Розробники створили алгоритм утримання балансу, який враховує конуси тертя і розраховує для кожного кроку або руху на колісній платформі такий рух, щоб привести центр мас робота в стабільний стан. Інженери заклали в алгоритм управління три типи рухів: ходьба на двох ногах, їзда на скейтборді з відштовхуванням однією ногою від підлоги і їзда на роликових ковзанах. Автори перевірили працездатність алгоритмів на людиноподібному роботі JAXON, зріст якого становить 188 сантиметрів.

У результаті вчені підрахували, що робот здатний стабільно ходити зі швидкістю 0,6 метра на секунду і кататися на роликах або скейті зі швидкістю один метр на секунду.

Раніше вчені навчили робота сумніватися в правильності вказівок людини. Отримавши наказ, робот не відразу його виконує, а спочатку аналізує свої навички і фізичні можливості виконати наказ. Крім цього розглядається становище робота в системі відносин "начальник-підлеглий": робот "думає", чи має він взагалі виконувати цей наказ. Щоб це сталося, людина, що віддає розпорядження повинна володіти відповідними повноваженнями.