Вчені НАН України розробили протиопікові гідрогелеві пов'язки

27 травня 18:44

Гелеві пов'язки безпечні, біосумісні та абсолютно інертні.

 

Вчені з Інституту фізики Національної академії наук України спільно з кафедрою високомолекулярних сполук КНУ імені Шевченка та фахівцями Борщагівського хіміко-фармацевтичного заводу розробили перев'язувальні пов'язки, створені на основі радіаційно зшитих гідрогелей. За запевненнями вчених, винайдені ними пов'язки безпечні, біосумісні та абсолютно інертні.

Ці пов'язки можна застосовувати для лікування ран і опіків, повідомляє Громадське.

Матеріал, з якого зроблені пов'язки дозволяє досягти миттєвого ефекту знеболювання, тому що вода, з якої на 90-95% складається гідрогель, миттєво охолоджує рану і зупиняє руйнування тканин. Ці гелеві пов'язки стерильні і до того ж мають властивість антисептика. За словами вчених, у них є можливість додавати різні лікарські препарати, зокрема поливати пов'язку рідкими ліками.

Істотною перевагою нових гелевих повяхок є і те, що вони не прилипають до рани, тому їх можна безболісно зняти. Прозорість матеріалу дозволяє контролювати стан рани, а герметичність – не пропускати мікроби.

На даний момент, серійне виробництво пов'язок не налагоджено.

Ще один унікальний винахід наших науковців для потреб бійців АТО.В УФТ - Інститут фізики НАН України розробили перев'яз...

Posted by Національна академія наук України on 26 Травень 2015 р.

Як повідомлялося, вчені знайшли заміну антибіотикам.