Вчені мають намір відновлювати зір людям за допомогою вирощеної зі стовбурових клітин сітківки

26 грудня 05:32

Досліди на мавпах демонструють поліпшення зору після пересадки сітківки.

 

Вчені з японського інституту Рікен виростили тканину сітківки ока зі стовбурових клітин і пересадили її на сітківку резусів і макак з ослабленим з народження зором. Дану техніку потенційно можна використовувати для лікування рідкісних генетичних захворювань, від яких у наш час немає ліків.

Тести, які були проведені через три тижні після операції, показали, що зір значно покращився як мінімум у двох мавп.

Зокрема, новий метод може допомогти в боротьбі з пігментною дистрофією сітківки, яка не лікується, оскільки обумовлена генетичною природою і може призвести до повної сліпоти. Для лікування цього важкого захворювання пересаджена тканина повинна сформувати зв'язку з клітинами хозяїна, електричні та хімічні сигнали перейдуть з початкової сітківки на нову.

Однак пересаджені клітини не завжди формують синаптичні зв'язки з клітинами хозяїна. Японські вчені мають намір продовжити свої дослідження і з'ясувати, що ж конкретно визначає формування зв'язків з новою тканиною, тільки після цього можна буде використовувати дану технологію на людях.

Читайте також: У надрах суперземель можуть бути знайдені заборонені сполуки – вчені

Раніше вчені виявили у деяких представників прісноводних риб, зокрема лососевих, здатність в умовах поганої видимості "включати" інфрачервоний суперзір. На думку дослідників, така здатність розвинулася у риб в ході еволюції.