Вчені довели існування нової форми матерії

11 грудня 10:49

Нову форму матерії фізики назвали екситоній.

 

Фізики з Університету штату Іллінойс заявили про відкриття нової форми матерії, яку назвали ексистоній. Як повідомляє "Популярная механика", матеріал складається часток подібних бозонам, які дозволяють матерії проявляти властивості надрідини, надпровідника і навіть ізолюючого електронного кристала.

У ході дослідження вчені намагалися довести існування й описати властивості загадкового типу матерії, який був теоретично описано більше 50 років тому і досі залишався предметом палких суперечок.

Екситоній - це конденсат, що складається з екситонів, які в свою чергу є квазічастками, що представляють собою пов'язаний стан електрона і так званої "дірки", іншої квазічастки. Подібний квантовомеханічний синтез можливий завдяки тому, що в напівпровідниках електрони на грані одного енергетичного рівня атома здатні при порушенні переходити на інший енергетичний рівень, залишаючи після себе дірку. Можна уявити цю квазичастку отвором, який діє як позитивно заряджена частка, що прагне притягнути електрон, який вислизнув від неї, і має негативний заряд.

Для того, щоб довести існування екситонів, команда фізиків вивчала кристали, вкриті діелкогенидом титану (1T-TiSe2). Для більшої достовірності експеримент був відтворений п'ять разів. Досі дослідження екситонів залишалися областю теорій і припущень багато в чому тому, що у вчених не було відповідного технічного обладнання. Однак тепер, озброївшись високочутливими приладами, фізики змогли вперше виміряти спільне порушення низькоенергетичних бозонних часток (пари "електрон-дірка"), якими б не були слабкими їхні імпульси.

Раніше повідомлялося про те, що вчені виявили в клітинах "годинник смерті", що прогнозує рак. Мова йде про зміну окремих генів, яка відбувається з різною швидкістю. У разі накопичення деяких мутацій вона постійна, що призводить до пошкодження ДНК і в кінцевому підсумку - до раку.