Вчені дізналися, навіщо інки відрубували голови та нівечили черепа

27 серпня 14:24

Прояв жорстокості було способом втримати великі території.

 

Антропологи з чилійського Музею природної історії заявили про те, що їм вдалося розгадати загадку проявів жорстокості, якими славилися інки. За словами дослідників, інки відрубували голови і деформували черепа в якості демонстрації сили, яка допомагала дотримуватися встановлених порядків на великій території, повідомляє Naked science.

На заході імперії інки володіли територіями, які простягалися від Колумбії на півночі до Чилі на півдні. Утримувати такі значні володіння інкам вдавалося завдяки демонстрації сили.

Дослідники відзначають, що у 1476-1534 роках на краю імперії інків з'явилися нові форми ідеологічного насильства. В якості свідоцтва вони призводять використання відрубаних голів у вигляді одного із способів, за допомогою яких інки управляли місцевими жителями на околицях держави.

У ході дослідження вчені вивчили черепа, які були знайдені в долині Копьяпо на півночі Чилі. Антропологи стверджують, що на них можна помітити сліди "модифікацій", наприклад, отвори у верхній частині черепа і сліди на нижній щелепі. На думку дослідників, це свідчить про те, що черепа, швидше за все, були встановлені як "трофейні голови, що використовувалися в ритуальних проявах влади над місцевими суб'єктами нових імперських провінцій".

Черепа були розкопані в 2003 році: останки знайшли похованими серед великої кількості побутових відходів недалеко від сільського кладовища. Незважаючи на погану збереженість, за оцінками, три черепи належали молодим жінкам у віці від 16 до 30 років, а інший череп, також з круглими отворами, імовірно, належав підлітку 11-13 років.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал з новинами технологій та культури.

Раніше вчені заявили про те, що розкрили секрет зникнення цивілізації острова Пасхи. На думку дослідників, загадкова цивілізація, яка залишила після себе безліч кам'яних бовванів, не могла зникнути в результаті військового конфлікту.