В єгипетському саркофазі знайшли найдавніший варіант карти загробного світу

13 жовтня 04:30

Саркофаг був виготовлений близько чотирьох тисяч років тому.

 

Археологи заявили про те, що написи, які були виявлені в саркофазі, знайденому в некрополі Верхнього Єгипту, виявилися найдавнішою копією відомої "Книги двох шляхів" - опису загробного світу і шляху покійних по ньому. Саркофаг був виготовлений близько чотирьох тисяч років тому, повідомляє N+1.

"Книга двох шляхів" являє собою зображення, що показують подорож померлого через загробний світ. Імовірно, цей твір був попередником заупокійних книг Нового царства, в тому числі "Книги мертвих", де теж описуються маршрути через країну мертвих. Зображення знаходили в декількох саркофагах і тільки в некрополі Дейр ель-Берша в центрі країни, де ховали правителів XV нома (номархів) Верхнього Єгипту під час Першого перехідного періоду Середнього Царства.

У 2012 році археологи, що проводили розкопки у Дейр ель-Берші, виявили розграбовану могилу. Вона розташовувалася в похоронному комплексі номарха Аханахта I, який жив за правління XI династії (2130-1991 роки до нашої ери). У похованні був знайдений саркофаг. Він був сильно пошкоджений, але все ж можна було розрізнити написи, ймовірно, заупокійних текстів.

Спочатку дослідники вирішили, що саркофаг належав попереднику Аханахта, але потім зрозуміли, що в ньому покоїться жінка на ім'я Анх. Ким вона була, невідомо.

У саркофазі збереглися фрагменти дерев'яних дощок, на яких були написи. Археолог Харко Віллемс зайнявся їхнім дослідженням. Учений спочатку зробив фотографії високої роздільної здатності, а потім обробив їх за допомогою програмного забезпечення DStretch, яке дозволяє поліпшити якість зображень і побачити до того нерозрізнені об'єкти. Після цього Віллемсу вдалося прочитати частину тексту й побачити зображення, які виявилися фрагментами "Книги двох шляхів". Дослідник порівняв їх з вже відомими варіантами і знайшов дві незначні відмінності у змісті текстів. Однак текст виявився найдавнішим з відомих варіантів.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал з новинами технологій та культури.

Раніше повідомлялося про те, що дослідники виявили в Помпеях незайману гробницю молодої жінки
, яка датується IV століттям до нашої ери. Вчені припускають, що гробниця належить маловивченій культурі самнітів, які жили в цьому регіоні до римлян.