В Україні викрили потужну бот-мережу Mumblehard

08 квiтня 13:30

Мережа керувалася російськими спамерами.

 

Протягом довгого часу на території України функціонував сервер, який здійснював координацію розсилки спаму. Мережа складалася зі зламаних серверів приватних українських і закордонних компаній, які були заражені шкідливою програмою Linux/Mumblehard. Як повідомляється на сайті Кіберполіції, кількість таких серверів досягла чотирьох тисяч, вони розташовувалися в 63 країнах. 33 з цих серверів базувалися на території України.

Програма дозволяла зловмисникам віддалено виконувати команди на заражених серверах, отримувати доступ до інформації, яка оброблялася на них, і несанкціоновано використовувати їх обчислювальні ресурси.

Все це, включно з масовим поширенням повідомлень електрозв'язку без попередньої згоди адресатів, що призвело до витоку інформації. Крім того, завдавало матеріальні та репутаційні збитки, оскільки IP-адреси заражених серверів потрапляли в різні чорні списки.

Як повідомляється на сайті Кіберполіції, "сервер управління бот-мережею Mumblehard, адміністрований російськими спамерами, був виявлений у південних регіонах нашої країни".

Раніше повідомлялося про те, що українські користувачі соцмережі Facebook почали страждати від вірусу, який у минулі два дні охопив значну кількість користувачів Західної Європи і США. Хакери атакують користувачів через розміщення посилання на відеозапис, використання якого активує установку на комп'ютер шкідливого ПО.