В Австралії зафіксували появу на світ "напівідентичних" близнюків

28 лютого 13:18

Клітини близнюків містять різний набір хромосом.

 

Австралійські медики описали другий відомий випадок народження "напівідентичних" близнюків. Як повідомляє New Scientist, клітини брата і сестри отримали різний набір хромосом. Відзначається, що близнюки народилися ще у 2014 році, але випадок був описаний тільки зараз.

Близнюки можуть бути однояйцевими – коли одна яйцеклітина запліднюється одним сперматозоїдом, але вагітність проходить з розвитком двох і більше плодів. У цьому випадку ДНК дітей буде однаковою. Гетерозиготні близнюки з'являються тоді, коли дві окремі яйцеклітини запліднюються двома окремими сперматозоїдами.

Існує і третя ймовірність, коли яйцеклітину запліднюють відразу два сперматозоїда, в такому випадку ембріон гине, оскільки він отримує потрійний набір хромосом замість звичного подвійного. Разом з тим, в описаному медиками випадку ембріон розділився на дві частини, кожна з яких отримала необхідний подвійний набір хромосом. Тому близнюки отримали однаковий набір хромосом від матері, але різний – від батька.

На шостому тижні вагітності амниотичні оболонки, видимі на УЗД матері, показали, що вона очікує ідентичну двійню, але на 14 тижні медики виявили, що близнюки – хлопчик і дівчинка, що означає, що вони не можуть бути ідентичними. Генетичні тести, які були проведені австралійськими лікарями, показали, що вони спостерігають "напівідентичних" близнюків.

Єдина відома інша пара "напівідентичних" близнюків народилася у 2007 році в США.

Раніше група китайських вчених під керівництвом Хе Цзянькуя з науково-технологічного інституту в Шеньчжені заявила про те, що їй вдалося створити перших у світі генетично модифікованих близнюків. Гени близнюків були відредаговані за допомогою технології CRISPR-Cas9, яка дозволяє знайти в ДНК потрібний ген і видалити або підправити його.